Beyaz Ekmek İle Tahıl Ekmek Arasındaki Farklar Nelerdir?

Öğünlerin vazgeçilmezi olan besinlerden biri de ekmeklerdir. Hangi öğün olursa olsun yenilen yemeğin yanında ekmek bulunuyor. Bu ekmekler birçok şekilde yapılabiliyor. Sektörde birbirinden farklı ekmek çeşitleri yer alıyor. Ancak genelde beyaz undan yapılan ekmekler daha çok tercih ediliyor. Diyet sahibi, sağlıklı yaşamak isteyen insanların da tahıllı ekmekler tercih ettiği görülüyor. İkisinin arasındaki fark ise çoğu insanın merak ettiği bir durumdur.

Beyaz Ekmeğin Özellikleri

Beyaz ekmek uygun fiyatlı ve çoğu insan tarafından daha lezzetli bulunan bir ekmek türüdür. Ancak içerisinde karbonhidrat oranı oldukça fazladır. Bu nedenle bağımlılık yaptığı uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Uzun süre zararlı karbonhidrat alımı bağımlılık yaptığı için beyaz ekmeğinde bağımlılık yaptığı söyleniyor. Buğdayın faydalı olan kısmı rüşeymi çıkarıldığı için zararlı olan kısmından beyaz ekmek yapılıyor. Hiçbir besleyici değeri kalmıyor bu nedenle kilo almaya sebebiyet veriyor. Beyaz ekmeğin yapmış olduğu tek şey açlığı bastırmak, mideyi boş besinlerle doldurmaktır. Hiçbir faydasının bulunmaması sebebiyle organlar boş yere çalışmış oluyor. Şeker hastalığına, bağırsak hastalıklarına sebebiyet veriyor. Bu nedenle beyaz ekmek tüketimine mutlaka dikkat edilmelidir.


Tahıl Ekmeğin Vücuda Sağladığı Etkiler

Tam tahıl buğdaydan yapılan ekmek olarak geçen tahıllı ekmek buğdayın bütünün kullanılarak yapıldığı bir çeşittir. Buğday içerisinde yer alan kepek, endosperm ve rüşeym bütün olarak ekmeğe katılmaktadır. Özellikle rüşeym kısmı buğdayın sahip olduğu bütün besin değerleri içerir. Dolayısıyla tahıllı ekmek de bu besleyici değerlere sahip olur. B1, B9, B6, vitamin ve lifler, aminoasit, omega 3 ve omega 9 yağları ile zengindir. Lifli bir gıda olması sebebiyle vücuda faydaları kanıtlanmıştır. Lifli gıdaların kullanılması kabızlığa iyi gelir, kilo vermeye yardımcı olur ve kötü kolesterolün iyileşmesine yardımcı olur. Çoğu doktor ve diyetisyen hastalarına beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek önermektedir.

Tahıllı Ekmek Beyaz Ekmekten Daha Faydalıdır

İnsan vücudunda tahılın faydaları görülmesi için tam tahıl ekmeğinin tüketilmesi gerekiyor. Beyaz ekmek özellikle şeker hastalığına kapı açıyor bu nedenle tahıllı ekmeğe yönelim en doğru tercih oluyor. Beyaz ekmeğin içerisinde hiçbir vitamin, mineral veya lif bulunmuyor. Çünkü sadece buğdayın endosperm yani nişasta kısmından yapılıyor. Astımı, felç riskini, kalp hastalıklarını, kolon kanserini, diyabet riskini azaltan besin ise tam tahıllı ekmektir. Ayrıca 100 gram tam tahıllı ekmekte 47 kalori bulunduğu için insanlara kilo vermesi konusunda destek oluyor. Uzmanlar beyaz ekmeğin hayattan çıkarılmasını tavsiye ediyor.