Domates Salçası Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Yemeklerin ve salataların vazgeçilmezidir domates. Üstelik kahvaltı sofralarına da lezzet kadar renk katar. Sofralarımızın hemen her noktasında bulundurduğumuz bu sebzenin bir de salçası vardır ki o olmadan ne çorbaların kıvamı olur ne de yemeklerin tadı. Ancak domates salçası söz konusu olduğunda her yemekte kullanılmaması gerekir. Çünkü kendisi çok güzel bir tat olsa da her yemekte kullanılması nirvanayı yaşatmaz. Çünkü bu lezzetin de kendine göre yakıştığı ve hoşlanmadığı karışımlar söz konusudur.

Mercimek ve Bulgura Dosttur

Ne zaman bir mercimek köftesi, mercimek çorbası, maden köftesi ya da kısır yapılsa gözler hemen domates salçasını arar. Çünkü bu yemeklerde eğer domates salçası olmazsa, yemek yapıldı anlamına gelmez. Domates ile mercimek ve bulgurun dostluğu, birbirlerini tamamlamasından gelir. Bu nedenle bu yemeklerde biber salçası yerine domates salçası kullanılmalıdır.


Patates ve Fasulyeye Yakışır

Kuru ya da taze fasulye olsun, bir kaşık domates salçası olmadan tatlanmaz. Aynı şekilde, patates ile yapılan hemen her yemekte mutlaka birkaç kaşık domates salçası kullanılır. Hem renk hem de tat olarak patates ve fasulyeye yakışması, mutfaklarda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bize bir kez daha gösteriyor. Üstelik patatesli böreklerde kullanılan domates salçası da yemek yemeyi zevk edinenlerin icadıdır.

Kıymaya Evet, Ete Hayır

Söz konusu kıyma ve et yemekleri olduğunda akan sular durur. Çünkü bu yemeklere eksik ya da fazla koyulan her şey yemeğin tadını tümden değiştirebilir. Kıymalı ve etli yemeklerde aynı şekilde salça kullanımı da çok önemlidir. Bu noktada yapılan kritik hatalar aslında yemeğin istenilen lezzette olmamasına neden olur.

İmambayıldı, yaprak sarma, mantı gibi kıymalı yemeklere koyulan domates salçası etli yemeklerde aynı tadı vermeyebilir. Çünkü etin keskin tadını yine kendisi gibi keskin olan biber salçası daha çok ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle etli yemeklerde domates yerine biber salçası kullanımı tavsiye edilir. Hatta bu kriter göz önüne alınarak hazırlanan kıymalı ya da etli yemeklerin tadındaki farkı herkes anlayabilir.