Diyet Yaparken Tahıl Yemek

Bir yanda diyetlerde tahıl tüketiminin zayıflamaya katkısı olmadığı konusunda açıklama yapan diyetisyenler, bir yanda diyet yaparken tahıl yemek zayıflamaya yardımcıdır diye açıklama yapan diyetisyenler, bu konuda fazla kilolardan kurtulmak isteyerek diyete başlayanların kafasını karıştırmaktadır. Aslında iki tarafında yaptıkları açıklamalar kısmen doğru olsa da, eksiktir. Yerli ve yabancı birçok diyetisyenin diyet yaparken tahıl yemek hakkında yaptıkları açıklamaları inceleyerek, konu hakkında bir uzman araştırması yapma gereği duyduk. Zayıflama konusunda diyetlerde yer verilen tahılın faydaları, oldukça fazladır.

İşte diyet yaparken tahıl yemek hakkında yaptığımız araştırmanın, özeti..


Son zamanlarda moda olan tahıl gevreği tüketmek, zayıflamaya yardımcı olsa da, sadece akşam yemeği yerine tüketildiğinde beslenme düzenini bozacağı için faydadan çok zarar sağlamaktadır. Bu tarz gıda maddelerini ana öğünler yerine koymak, vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri tam olarak almasını engelleyerek, genel sağlık açısından oldukça zararlıdır.

Yaptığımız araştırma sonuçlarında görüyoruz ki, tahıl tüketiminde aşırıya gidilmesi, kişinin kilo almasına neden olmaktadır. Ancak tam tahıl ürünlerde ise durum bunun aksine, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde egzersiz ve diyet dönemlerinde zayıflamaya yardımcıdır.

Tahıl gevreklerinin doyurucu olması, öğün aralarında bir şeyler yemeye engellemektedir. Diğer öğüne kadar tok kalmaya yardımcı olan besin ve lif içerirler. Ancak her ne olursa olsun tüm diğer gıda maddelerinde olduğu gibi, tahılların aşırı tüketimi de kilo almaya yardımcı olabilmektedir.

Yani diyet yaparken tahıl yemek, diyetin etkisini ortadan kaldırmaz. Çünkü insanların alması gereken kalori miktarları belliyken, diyeti hazırlayan diyetisyenler tavsiye ettikleri diyet programlarında diyetin toplamda kaç kalori olduğunu hesaba katarak programı hazırlamaktadır. Böyle bir hesap neticesinde hazırlanan diyet programları sonrasında, diyete tam olarak uyan kişilerin kilo vermemesi mümkün değildir.

Özellikle tam tahıl ürünler kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra, genel vücut sağlığı açısından da son derece faydalıdır ve düzenli bir şekilde tüketilmesi, tüm uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Örneğin tahıl grubunda bulunan yulaf ezmesinin başlıca faydaları, şu şekildedir;

  • Oldukça besleyicidir. Gün içerisinde tüketen kişiler, öğün aralarında başka şeyler yeme ihtiyacı hissetmezler. Bu yüzden kilo almak için ekstra bir sebep olmaz.
  • Sindirim sistemine faydalı olan yulaf ezmesi, yavaş yavaş yağ yakılmasına yardımcı olur.
  • Kalp sağlığı için faydalıdır.
  • Mide ekşimesine faydalıdır.
  • Yulaf ezmesinin birçok faydası daha bulunup, özellikle kilo vermek isteyenlere düzenli bir şekilde tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

KISACA;

Diyet Yaparken Tahıl Yemek

Diyet yaparken tahıl yemek konusunda tahılın kilo vermeye olumsuz etkilerinin olduğu yönünde açıklama yapan diyetisyenler olsa da, yapılan araştırmalar tahıl çeşitlerinin düzenli ve uygun miktarlarda tüketilmesi halinde aslında zayıflama konusunda yararlı olduğunu göstermektedir. Tam tahıllar sağlık açısından faydalı olduğu gibi, kilo verme konusunda da oldukça yararlıdır. Özellikle yulaf ezmesi, tahılın faydaları konusunda kilo vermeye en yararlı tahıl olarak bilinmektedir.