Balon Patlama Korkusu: Globophobia Fobisi Nedir?

Tüm fobiler korkulan şeyler bakımından mantıksızdır. Çünkü korku aslında bilinmeyene ya da kişide aniden oluşan anlık büyük korkuların kişinin hafızasında yer etmesine bağlı olarak gelişir. Bu sebepledir ki bir insanın korktuğu şey, bir diğerine çok mantıksız ve anlamsız gelebilmektedir.

Her ne kadar diğer insanların korkularını anlamsız ve basit görüyor olsa da aslında her biri ruhsal sağlığımızı tehdit eden önemli meselelerdendir. Çünkü fobiler anksiyete, stres bozuklukları ve diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilmektedir. Globophobia fobisi yani balon patlama korkusu da bunlardan biridir. Bu fobiye sahip olan bireyler yaşadıkları sıkıntıları ve zorlukları çok daha iyi bilirler. Her ne kadar globophobia fobisi olmayanlara anlamsız gelse de…


Balon Patlama Korkusu Olan Globophobia Fobisi Nasıl Belirtiler Verir?

Her fobi kendine özgü belirtilere sahiptir. Bu belirtileri aslında fobiye sahip olan kişilerin yaşadıkları zorluklar olarak da isimlendirebiliriz.

Diğer fobilerin spesifik semptomlarına çok benzeyen aşağıdaki sıkıntıları yaşıyorsanız sizin de balon patlama korkunuz ya da globophobia fobiniz var demektir.

  • Kutlama ve partilere katılmaktan kaçma isteği,
  • Balon gördüğünüzde tedirgin olma,
  • Balonun her an patlaması konusunda endişe yaşama,
  • Panik atak nöbetleri,
  • İğnelere karşı anlam içermeyen korku hissi,
  • Çarpıntı,
  • Nefes darlığı,
  • Aşırı terleme,
  • Ağız kuruluğu,
  • Kasların kasılması,

Yukarıdaki listede yer alan belirtiler genellikle sizin korkularınızı tetikleyecek olan bir olayın gerçekleşmesi ya da herhangi bir olay olmaksızın sizin balon patlama korkunuzu yani globophobia fobinizi harekete geçirecek olan bir düşünceyi aklınızdan geçirmeniz ile ortaya çıkmaktadır.

Her fobinin belirtilerinde olduğu gibi balon patlama korkusunda da belirtiler otomatik olarak ortaya çıkar ve sizin kontrolünüzde değildir. Tek kontrol edebileceğiniz nokta sizin bu fobinizi tetikleyecek olan olaylardan kaçınma, gerekli tedbirleri alma şeklindedir. Yaşanan tedirginlik ile birlikte sürekli tetikte olma durumu ise bir diğer psikolojik rahatsızlığın doğmasına sebebiyet verebilmektedir. Ayrıcı sürekli korku halinde olarak tedbir alma çabası içerisinde olmak da mevcut fobinizin güçlenmesine sebep vermektedir.

Balon Patlama Korkusu Tedavi Edilebilir mi?

Balon patlama korkusu genellikle çocuk fobileri arasında yer almaktadır. Çünkü bu korku en sık çocuklarda görülür. Çocukluğundan kalma ani bir patlama korkusu beyninde yer edinen erişkinlerde de Globophobia fobisi görülebilmektedir.

Her fobide olduğu bu fobinin de tedavisi ilaç kullanımı değildir. Psikiyatr tarafından reçetelenen ilaçlar sadece halihazırda gelişmiş olan atakların bastırılmasını sağlamaktadır. Tedavi şekli ise yalnız ve yalnız beynin düşünce şeklini değiştirebilmek ile mümkündür. Bunun içinde bir psikologdan yardım alınmalı ve kişisel gelişim çalışmaları üzerinde durulmalıdır.

Yoga ve motivasyon tekniklerini öğrenebilir ve globophobia fobinizi daha zararsız bir hale getirebilirsiniz. Hatta uzun süreli çalışmalarda tamamen ortadan kaldırabilmeniz bile mümkündür. Bu süreç, kişinin fobi seviyesine göre değişebilmektedir.