Pes Etmek ve Vazgeçmek Arasındaki Fark Nedir?

Hepimizin hayatı bir noktada, bir nedenden dolayı ya da bir şekilde değişiyor. Daha doğrusu değişmek zorunda kalıyor. Değişim, değişmeyen tek şeydir ve bu değişim karşısında herkes için en kolay yol pes etmek ya da vazgeçmektir.

Pek çok kişi pes etmek ile vazgeçmek arasındaki ince çizgiyi bilmemektedir. Genel olarak herhangi bir işi yapmayı bıraktığımızda, sıkıldığımızda ya da istediğimizde “Ben pes ettim.” deriz. Oysa bu cümle o şeye bir daha geri dönmeyeceğimiz anlamına gelmez. Eğer geri dönüşü olmayan bir yola gireceksek “Vazgeçtim” dememiz gerekir. Bir daha ismini anmayacağımız biri varsa, bir daha spor yapmayı düşünmüyorsak, aynı mekanda yemek yemeyi tercih etmek istemiyorsak ya da o şarkıyı bir daha dinlemek istemiyorsak doğru kelime “Vazgeçtim” olmalıdır.


Nitekim, pes etmek ile vazgeçmek arasındaki temel fark da buradan gelir. Pes ettiğimiz her şeye bir geri dönüş ihtimalimiz bulunurken, vazgeçtiğimiz hiçbir şeye geri dönme amacımız/ihtimalimiz yoktur.

Pes Etmek Yeni Bir Başlangıç Olabilir

Bir konuda pes ettiğinizde, yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Pes ettiğiniz şey her ne olursa olsun, sizlere yeni bir fırsat sunacaktır. Örneğin spor yapmanız gerekiyor ve 45 dakika tempolu yürüyeceksiniz. 30 dakika sonra “Pes ettim, benden bu kadar” dediniz. Bu durumda zihniniz direkt olarak harekete geçecek ve komutunuzu algılamayacaktır. Vicdan azabı, pişmanlık ve diğer hüzünlü duygular ortaya çıkacaktır. İşte bu noktadan sonra eğer iradeli bir insansanız, 45 dakikayı tamamlarsınız. Çünkü pes ettiğinizi düşündüğünüz her an vicdan duygusu ile baş başa kalırsınız.

Vazgeçmek ise oldukça farklıdır. Herhangi bir şeyden vazgeçtiğiniz takdirde zihniniz ve hisleriniz, o şeye karşı tamamen nötr bir hale gelir. İstek, talep, arzu, fayda ya da çeşitli tüm duygulardan arınmış olursunuz. Bu nedenle vazgeçtiğinizde herhangi bir şekilde pişmanlık ya da vicdan azabı da hissetmezsiniz. İki kavram arasındaki ikinci temel fark da budur; vicdan ve merhamet.

Vicdan ve merhamet hissettiğiniz her şeye karşı “bağlılık” duygusuna sahip olursunuz. Oluşan bağlılık duygusu, pes etmek istediğiniz her an için sizlere yeni bir motivasyon ışığı, kaynağı sunar. Dolayısıyla her pes ettiğinizde aklınıza hedefiniz, amacınız ve isteğiniz gelir. Bu nedenle pes etmek yeni bir başlangıç olabilir.

Vazgeçiyorsanız Kafanızda Bitirmişsinizdir

Birinden, bir yiyecekten, bir kulüpten, bir takımdan, bir insandan ya da kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçiyorsanız, bu duruma zihninizde tamamen “son vermiş” olursunuz. Bu demektir ki, geri dönüşü olmayan bir yola başlangıç yapıyorsunuz. Bu yol üzerinde defalarca kendinizi pes ederken bulabilirsiniz. Fakat vazgeçmek bir defalığa mahsus bir durumdur. Yol üzerinde çeşitli zamanlarda tükendiğinizi, gücünüzün kalmadığını hissedebilirsiniz. Ki bu durum oldukça normaldir. Her insan, emeği ve zamanı sanki boşa gidiyormuş gibi bir hisse kapılırsa, verdiği değere karşılık bulamazsa kendisini yorgun ve yıpranmış biri olarak görür. Bu yıpranma, pes etme duygusunu ön plana çıkarır.

Bu duygu ön plana çıktığında iki seçeneğiniz vardır. Ya yeniden başlangıç yaparak devam edeceksiniz yolunuza ya da vazgeçip başka bir alanda ilerlemeye devam edeceksiniz yolunuza. Önemli olan sizin için en doğru kararı vermek olacaktır. Bu kararı vermek için de kendinize her zaman şu soruyu sormalısınız:

“Vazgeçtiğime değecek mi?”

Cevabınız evet ise, yolunuz açık olsun…