Hurma Kilo Aldırır Mı?

Potasyum, kalsiyum, manganez, magnezyum, lif, demir ve B6 vitamini gibi, vücudun ihtiyacı olan bir çok önemli mineral ve vitamini bünyesinde barındıran hurma, besleyici özelliğe sahip önemli meyveler arasında yer almaktadır. Hurmanın faydaları arasında yer alan kalp krizi riskini azaltmak, kabızlığı gidermek, sindirim sistemi rahatsızlıklarına ortadan kaldırmak ve kan şekerini dengelemek en fazla öne çıkan, özellikleri arasında yer almaktadır.

Hurma kilo aldırır mı?

Hurma tüketiminde yine her besin maddesinde olduğu gibi, aşırıya kaçmamak yani kararında tüketmek oldukça önemlidir. Önemli bir lif kaynağı olan hurma, bağırsakların daha rahat bir şekilde çalışmasını sağlayarak, vücuda alınan diğer gıdaların daha rahat bir şekilde emilimini sağlamakta ve emilim süresini ise yavaşlatarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Yani düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde, farklı etkenlerle birlikte kilo vermeye yardımcı besin kaynakları arasında yer almaktadır. Yapılan birçok araştırma sonucuna göre hurma, yemeklerden birkaç saat önce tüketildiğinde iştahı keserek kişiyi tok tutup, bağırsak fonksiyonlarını daha etkin bir şekilde çalıştırarak, kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Çözünen ve çözünmeyen lifler açısından zengin olması, uzun süre tok kalmaya yardımcı olmaktadır.


Hurma kaç kalori?

Orta boylarda 1 adet hurmanın, yaklaşık olarak kalori değeri 45’dir. Diyet yapan bir insanın günlük alacağı kalori miktarının 1200 ile 1500 kalori arasında olduğu düşünüldüğünde, hurma tüketimini alması gereken günlük kalori miktarına göre ayarlamak, diyetler için daha verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Hurmanın faydaları nelerdir?

  • Halsizliğe iyi gelir: İçeriğinde bulunan B1 ve B2 vitaminleri, beyin fonksiyonlarının daha etkin çalışmasını ve sinir sisteminin korunmasını sağlayarak, vücut direncini artırmaya yardımcı olur.
  • Kabızlığa iyi gelir: Hurmanın faydaları arasında, kabızlığa iyi gelmesi de önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle kuru hurma içeriğindeki yüksek fibrin sayesinde, hazımsızlık ve kabızlık sorunlarına karşı oldukça etkilidir.
  • Göz sağlığı için yararlıdır: Hurmanın en önemli faydalarından birisi de, içeriğinde bulunan A vitamini sayesinde, göz sağlığını korumasıdır. Özellikle, gece körlüğüne karşı koruyucu etkilere sahiptir.
  • Kansere karşı koruyucudur: Önemli bir antioksidan olan hurma bağışıklık sistemini güçlendirerek, kanser riskini önemli ölçüde azaltır. Özellikle cilt kanseri görülme riskini azaltan hurma, aynı zamanda farklı cilt sorunlarının da görülme olasılığını azaltmaktadır.
  • Yüksek tansiyonu düzenler: Vücudun tansiyon dengesini ayarlamaya yardımcı olarak, tansiyonun normal seviyelerde seyretmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle yüksek tansiyon görülen hastalara, günlük hurma tüketilmesi önerilmektedir. Ancak şeker içeriği ve kalorisi düşünülerek, aşırı miktarda tüketilmelidir.
  • Sakinleştirici etkiye sahiptir: Hurmanın faydaları arasında en fazla öne çıkan özelliklerinden birisi de, sakinleştirici etkiye sahip olmasıdır. Stres ve strese bağlı olarak ortaya çıkan sorunların azaltılmasına yardımcı olan hurma, günde 2 3 taneden fazla tüketilmemelidir.