Öz Disiplin Nedir? İş Hayatında Öz Disiplin Nasıl Geliştirilir?

Başarıya ulaşmış tüm kişilerin ortak özelliklerinden biri öz disiplindir. İster çalışma ortamında ister özel hayatta olsun, öz disiplin temel bir kavramdır.

Öz Disiplin Nedir?


Duygularınızı, düşüncelerinizi, davranışlarınızı ve alışkanlıklarınızı kontrol altında tutmanız gerekir. Kendinize bir hedef belirlediğinizde, bu hedefi gerçekleştirmek için en önemli kavram öz disiplinli olmanızdır. Öz disiplin konusu yüz yıllardır tartışılan, üzerinde çok fazla yazının bulunduğu bir kavramdır. Birçok düşünürün bu konuda sözleri vardır;

  • “Hedef ve başarı arasındaki köprüye öz disiplin adı verilir.” (Jim Rohn)
  • “Genç yaşta elde edilen akışkanlıklar bir kişinin geleceğini doğrudan etkiler.” (Aristoteles)
  • “Öz disiplin varsa her şeyi başarmak mümkündür.” (Theodore Roosevelt)
  • “Özgüvenin temelinde eğitim ve öz disiplin vardır.” (Robert Kiyosaki)

Başarılı insanlar, sırlarını açıklarken öz disiplin ve sıkı çalışmak olduğunu vurgulamışlardır. Bu kişiler kendi kendilerinin öz disiplinini sağlayarak hedeflerine ulaşmışlardır.

İlk yapmanız gereken kendinizi nasıl disipline edeceğinizi bilmeniz gerektiğidir. İyi alışkanlıklarınızı, doğru davranış geliştirmeniz ve davranışlarınızı disipline etme yeteneğinizi geliştirmelisiniz. Yetenekle öz disiplin aynı şey değildir. Yeteneğinize bağlı bulunan öz güven iyidir ancak kendi kendini disipline edemeyenler yetenekleri ne kadar çok olursa olsun bu yetilerini kullanmakta zorlanırlar. Eğer hal ve tavırlarınızı kontrol altında tutabiliyorsanız; öz disiplinin temel yapısını oluşturmuşsunuz demektir. Davranışlarınızın %40’ı alışkanlıklara dayalıdır. Öz disiplininizi kontrol altında tutmak istiyorsanız, alışkanlıklarınızı kontrol etmeniz gerekir.

10 Adımda Öz Disiplin Nasıl Geliştirilir?

  1. Sorunların sizin suçunuz olmadığını bilin. Zor durumlarda kendinizi suçlamaktan vazgeçin.
  2. Bazı basit problemleri büyütmeyin. Basit problemler aslında kendinize öğretmek zorunda olduğunuz basit becerilerdir.
  3. Mücadele edeceğiniz belirgin bir problem seçin.
  4. Seçtiğiniz belirgin problemi hedef olarak belirleyin.
  5. Hedefinizi çevrenizdekilerle paylaşın. Hedefinizi paylaşmak, onun daha gerçek olduğunu hissettirir.
  6. Kendinizi izlemek için günlük ajanda tutun.
  7. Üstesinden geldiğiniz her aşamayı ajandanızda belirtin.
  8. Her öğrenme sürecinin içinde başarısızlık olduğunu unutmayın. Başarısız olmak bir sorun teşkil etmez. Önemli olan yeteneklerinizi geliştirmek için denemeye devam edin.
  9. Üstesinden geldiğiniz her aşama gibi, başarısızlıklarınızı da mutlaka ajandanıza not edin. Neden başarısız olduğunuzu düşünün ve bir sonraki denemeye daha farklı neler yapabilirsiniz buna odaklanın. Kesinlikle başarısızlıkların sonunda kendinizi suçlamayın.
  10. Yalnızca tek problem ele alın. Ele aldığınız problemi çözmeden diğer problemleri çözmeye çalışmayın.

İş Hayatında Öz Disiplin Nasıl Geliştirilir?

Öz disiplinde yapmanız gereken, işinizi zamanında yapmaktır. Hangi alanda çalışırsanız çalışın hedefe ulaşmak istiyorsanız, hâkimiyet duygunuzu geliştirin. Hakimiyet duygunuzu geliştirdiğinizde kendinize olan güveniniz, saygınız, değeriniz ve kendinize duyduğunuz gurur artacaktır. Öz disiplin alışkanlığı, her kapıyı açan bir anahtardır. Öz disiplinsiz kişiler hangi alanda olursa olsun başarısız olurlar. Öz disiplinsizlik sonuçları sinir, stres, yetersizlik hissi ve başarısızlıktır. Tüm bu olumsuz sonuçları bahane üreterek kapatmaya çalışırlar. Kendilerine ve başkalarının onlara olan güvenleri zedelenir. Bu sebeple sizi zirveye ancak öz disiplin götürür.

Öz disiplininizi güçlendirdiğinizde; değerleriniz, erdemleriniz, idealleriniz, istekleriniz ve kendinize ait düşünceleriniz temel hedefe odaklanır ve disiplinli bir şekilde sizde güçlenirsiniz. Güven duygusunun temelinde öz disiplin vardır. Siz kendinize güvendiğinizde, karşınızdaki kişiler size güvenir ve iş hayatınızda bir adım daha önde olursunuz.

Öz disiplininizle birlikte geliştirdiğiniz kendinize olan öz saygınız da iş hayatında, sizi daha değerli ve önemli bir insan olarak ortaya çıkarır. Hayatınızın her alanında güçlü bir liderlik sergilemek, başarılı işlere imza atmak, mutlu olmak ve hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız öz disiplinin hayatınızdaki olağanüstü gücünü görmezden gelmeyin!