Armut Domates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Armut domates, kırmızı ve sarı renktedir. Bahçede yetiştirebildiği gibi saksıda da yetiştirilebilir. Yetiştiği sezon boyunca tüm dallarında bereketli bir şekilde çoğalır. Armut domatesler, çeri tipindedir. Ticari üretim olarak tercih edilmemektedir. Depolama ömürleri az olduğu için genellikle hobi bahçeliği ve kişisel tüketim için yetiştirilmeye uygundur. 3 cm boyunda olan armut domatesler, 78 gün boyunca hasat edilebilirler. Günlük olarak toplanılabilen armut domatesler salatalarda, turşu yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Tatlı ve lezzetli bir domates türüdür.

Armut Domates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Armut domates yetiştiriciliği ile uğraşmak isteyenler ya da seneye tekrar üretim yapmak isteyenler, domates tohumlarını saklayabilir. İlk defa yetiştirecek olanlar ise fide ya da tohum satın alabilirler. Tohumların saklandığı yer oda sıcaklığında olmalıdır. Işık almayan, nem ve rutubet olmayan bir ortam gerektiğinden dolap içerisinde saklanabilir. Tohumların ekimi yapılmadan önce ıslatılmalıdır.  3 ya da 4 saat öncesinden ıslatılması yeterli olacaktır. Islatılmasının amacı, çimlendirmeyi kolaylaştırmaktır. Toprağın 1 cm altına dikilmelidir. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra can suyu verilmelidir. Ekilen tohumların çimlenmesi 7 ila 13 gün arasında değişebilir.


Armut Domates Yetiştiriciliği Ne Zaman Yapılmalıdır?

Don olayları, domates fidelerine ciddi zarar vererek hasadın verimliliğini düşürür. Bu nedenle, don olaylarının tamamlandığı ilkbahar ayları, armut domates yetiştiriciliği zamanı olarak düşünülebilir. Hem toprağın hem de havanın sıcak olması gerekir. Ülkenin batı kesiminde yaşayanlar için Mart ayında da ekim yapılabilir. Doğu kesimlerde yaşayanlar ise Mayıs gibi havaların daha sıcak olduğu zamanları tercih etmelidir.

Armut Domates Yetiştiriciliği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Armut domates yetiştiriciliği bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur. Domatesler nemli toprağı seven bitkilerdir. Toprağın nem açısından yetersiz olduğu durumlarda, fidelerdeki üst yapraklarda bükülme ve kıvrılma gözlemlenir. Fideleri aşırı sulamak da hastalanmasına neden olur. Aşırı sulanan fidelerin yapraklarında ve köklerinde mantar gözlenebilmektedir. Çimlenme, çiçeklenme ve domateslerin oluşma döneminde daha sık sulama yapılabilir ancak domateslerin büyüme evresinde sulama işlemi yavaşlatılmalıdır.

Armut domateslerde toprak bakımına da dikkat edilmelidir. Fide dikiminin ardından gelen 2. haftada, ilk toprak çapalaması gerçekleştirilmelidir. Bundan sonraki 2 ya da 3 hafta içerisinde de 2. çapalama yapılmalıdır. 2. çapalama işleminden sonra fidelerin yanına sırık dikilmelidir. Çapalama esnasında gübreleme işlemi de yapılmalıdır. Organik gübre ya da peletli gübre kullanımı, verimliliği artırır.