Evde Vişneli Jöle Nasıl Yapılır?

Jöle kelimesi dilimize Fransızcadan girmiştir. Jöle elde etmek için meyve suyu şekerle birlikte kaynatılır ve belli bir yoğunluğa ulaşması sağlanır. İşin doğrusu budur. Ancak bir başka elde ediliş şekli de vardır. Özellikle büyükbaş hayvanlarda kemiklerle kaslarının birleştiği yerde kollajen denilen bir madde var. Bu madde su ile birlikte kaynatıldığında bir proteine dönüşür. Buna jelatin denir. Bir diğer jelatin kaynağı ise domuz derisidir. Ve günümüzde elde etme maliyeti düşük olduğundan, gıdalarda kullanılan jelatinin büyük kısmı buradan elde edilir.

Jelatinin özelliği, hazmının kolay olması, kolayca şekil alabilmesi ve sıcak suda çabuk eriyebilmesidir. Gıda sektöründe akla bile gelmeyecek bir çok noktada kullanılmaktadır.


Tatlılarda da yeri geldiğinde kullanılan jöle için, yine başa dönersek, doğal meyvelari kullanmak ve doğal yöntemlerle elde etmek en doğrusu.

Evde Vişneli Jöle Nasıl Yapılır?

O zaman vişneli jöle nasıl yapılır bir bakalım. Ama her zaman olduğu gibi bir hatırlatmamız olacak. Lütfen meyve kullandığınızda o meyvenin mevsiminin olup olmadığına önem verin. Her şey zamanında lezzetli ve sağlıklı. Seralarda zorlama yöntemlerle ve hormon kullanılarak üretilen meyvelerden uzak durun. Yine mümkünse dondurulmuş ürünlerden de olabildiğince uzak durun.

Ama vişne bulunamadığında vişne reçeli kullanabilirsiniz. Çünkü vişne reçeli zaten taze vişneden yapılmıştır ve meyveye göre daha uzun süre saklanma olanağına sahiptir. Biz de burada zaten vişne reçeli kullanacağız.

Vişneli Jöle Malzemeleri

Şimdi vişneli jöle yapımı için kullanılacak malzemeleri sayalım:

  • 1 kase vişne reçeli
  • 3 su bardağı su
  • 3 dolu kaşık nişasta
  • 2-3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya

Vişneli Jöle Tarifi

Önce bir kabın içine vişne reçelini ve suyu koyun. Nişastayı da ilave ederek iyice çırpın. Nişasta vişne suyunda tamamen çözülmüş olmalıdır. Bu şekilde reçel sulanmış olacak. Sonra derince bir tencereye vişne suyunu alın ve tencereyi ateşin üzerine koyun. Tencere orta ateşte kaynarken üzerine şekeri de ilave edin ve ağır ağır karıştırmaya devam edin. Şeker iyice erimiş olmalı.

Bundan sonra ateşin altını kısın ve kısık ateşte karıştırmaya devam edin. Bir süre sonra vişne suyu koyulaşmaya başlayacak. Eğer kıvamını çok koyu bulursanız kaynama sırasında vişne suyu ilave edebilirsiniz. Bu şekilde ayarlamanız mümkün. Kaynama tamamlanınca tencereyi üç dört dakika daha ateşte tuttuktan sonra ocaktan alın.

Sonra üzerine vanilyayı koyun ve devamlı karıştırarak vişne jölesini soğutmaya çalışın.
Jöleyi boşaltmak istediğiniz kabın içini önceden su ile ıslatın. Sonra vişne jölesini içine koyun. Daha sonra da buzdolabında en az bir gece bekletin.