Vişne Ağacı Ne Zaman Dikilir ve Budanır?

Vişne ağacı ilkbahar mevsiminde meyve veren ağaçlardandır. Meyvesi kiraza çok benzer ancak kirazdan farkı lezzet olarak biraz mayhoş ve ekşi olmasıdır. Bu nedenle vişne taze olarak tüketiminden çok genellikle meyve suyu, reçel ya da marmelat yapımında sıkça kullanılır. Vişne ağacı dikim zamanı fidanın üretim şekline göre değişiklik gösterir. Tarla toprak içerisinde olan fidanlara açık kök fidanı denir ve sonbaharı mevsiminin sonlarında doğru dikilmesi uygun olur.

Dikim esnasında ise gövde ile kök arasında dengeyi sağlamak önemlidir. Bu fidan dikimi fidanlar henüz uyanmadan Nisan ayının ortalarına kadar yapılabilir. Tüplü vişne fidanları ise kökleri devamlı olarak saksıda ya da torbada olduğundan 12 ay boyunca istenildiği zaman dikilebilir. Ağaç yetiştiriciliğinde budama işlemi meyvecilikte karlılık oranını arttırmak için önemli bir durumdur. Vişne ağacının budama işlemleri ise dal kesme, dal seyreltme, dal eğme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi ya da daraltılması gibi işleri kapsar.


Vişne Ağaçları Neden Budanır?

Vişne ağacının randımanlı olması için toprak işleme, gübreleme, sulama ve zararlı maddelerden mücadele etmek gibi önlemlerin yanı sıra her sene budama işleminin de yapılması zorunlu bir durumdur. Budama yapılmayan vişne ağaçlarında bitkinin taç kısmı düzensiz gelişir, dallar kırılır, küçük ve kalite seviyesi düşük meyve oluşur, sık dallanma nedeni ile iç kısımdaki dallar ışık almaz ve kısa zamanda ağacın verimi düşer. Bunların neticesinde ürün bir yol olsa bile diğer yıl olmaz. Meyvecilik işinde karlılık oranını arttırmak için en önemli bakım tedbiri budama olduğu söylenebilir.

Vişne Ağacına Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Vişne ağaçlarının budama zamanı sıklıkla ağaçların dinlenme zamanı olan kış ayları döneminde ve havaların çok soğuk olmadığı zamanlardır. Kış aylarının çok soğuk olmadığı Akdeniz ve Ege Bölgelerinde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budama yapılması uygundur. Bu budama işine kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir. Vişne ağaçları için budama, ağacın kaliteli çiçek açmasını ve iyi bir meyve verimini mutlak olarak etkiler.

Vişnenin Sağlığa Faydaları

İnsan sağlığı üzerinde vişnenin faydaları oldukça fazladır. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan vişneye kırmızı ve parlak rengi veren antosiyaninler özellikle sağlık kan dolaşımı için faydalıdır. Vişne içerisinde bulunan bu madde ayrıca kanserden korunmak için de oldukça etkilidir. Vişnenin sahip olduğu C vitamini deposu olma özelliği ise bağışıklık sistemi için gerekli olmasının yanı sıra, hücre dönüşümünü yani kansere yol açan kimyasallar barındırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.