Vişne Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Yaz aylarının en çok sevilen mayhoş bir tada sahip olan vişne meyvesinin en olumsuz tarafı bıraktığı lekelerdir. Sadece meyve olarak tüketilmeyen vişne, meyve suyu olarak, reçel olarak, vişne kompostosu, likör ve marmelat şeklinde tüketimi de yapılabiliyor. Hatta pasta sektöründe en çok kullanılan meyve olduğu da söylenebilir. Tatlı ve mayhoş olan vişne ile yapılan pasta çok kişinin damak tadına hitap ediyor. Ancak vişne yerken ya da içerisinde vişne olan herhangi bir gıdayı tüketirken bıraktığı lekeler yıkanarak çıkmadığı için zaman zaman problem olabiliyor.

Vişne Lekesini Çıkartmanın Yolları

Kiraz görünümüne sahip olan vişne baskın bir renge sahip olduğu için moda, kozmetik ve tekstil sektöründe sıkça kullanılıyor. Bıraktığı leke olarak koyu kırmızı ve bordo renkler ile yüzeyde kalıcı lekeler bırakabiliyor. Vişne her ne kadar inatçı lekeler bıraksa da bu lekelerden kurtulmanın çeşitleri yolları vardır. Eğer leke anlık ise ilk yapılması gereken işlem lekenin yoğunluğunu azaltmak için bir kağıt havlu ya da temiz bir bez yardımı ile lekeyi tamponlamak gerekir, bu işlem lekenin daha fazla yayılmasını önler. Daha sonra ise ılık su ile dış kısmından içeriye doğru silmek uygun olur.


Çok hızlı bir şekilde akan sıcak suyun altına lekeli kısmın tutulması da başka bir yöntemdir. Vişne lekesinin çıkartılmasında en etkin ve kimyasal olmayan yöntemlerden bir de sirke kullanmaktır. Sirke ve deterjanı karışımından oluşan lapa, vişne lekesinin bulunduğu bölgeye sürülerek bu şekilde 20-25 dakika bir süre bekletmek gerekir. Daha sonrasında ise çamaşır makinesinde uygun programda yıkanabilir. Eğer leke buna rağmen çıkmadı ise alkol ile tampon uygulaması da yapılabilir.

Vişne Lekesi Eski İse Nasıl Çıkartılır?

Vişnenin faydaları sayılamayacak çok olmasına rağmen bıraktığı inatçı lekeler oldukça sorunlu bir durumdur. Leke eskiye dayalı bir leke ise ispirtodan faydalanılabilir. Ancak ispirto lekeyi çıkaracağı gibi renk açma gibi bir özelliği de sahip olduğu için dikkatli davranılmalı ve öncelikle kumaşın görünmeyen bir yüzeyinde test edilmesi uygun olur.

Küçük bir parça pamuk üzerine dökülen ispirto kumaşta ki lekeli kısma tampon yapılarak uygulanır. Sonrasında ise mutlaka bol su ve sabunla yıkanması gerekir. Vişne lekeleri için bilinen diğer yöntemlerden bazıları süt etkili çözüm olabilir, yünlü bir giyside ki leke için bir kasede bulunan amonyak ve su karışımına lekeli kısım bastırılarak bir süre bekletilmesi daha sonra yıkanarak temizlenmesi de lekeyi çıkarabilir.