Zeytin Ezmesi Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?

Zeytin ezmesi, hemen her öğünde hatta ara öğünlerde dahi tüketilmesi mümkün olan bir gıdadır. İster ekmeğin üstüne sürülerek, ister açma ve poğaçaların içinde, ister kaşık ile yenmesi pekala mümkündür. Aynı zamanda binlerce yıldır şifalı bir besin olarak tüketilmekte olan zeytinin faydaları da bu yiyecek ile kendisini hissettirecektir. Bu tarifin hazırlanması her ne kadar yeşil zeytinler ile de mümkün olsa dahi pek çok yerde görüldüğü üzere siyah zeytin kullanılması daha makbuldür. Ne de olsa çok daha kolay ezilebilecek ve püre haline getirilebilecektir. Aynı zamanda zeytin ezmesinin ceviz ile hazırlanan özel tarifleri de vardır ve ceviz, fındık benzeri çerezler ile farklı tarifler de hazırlanabilir.

Zeytin Ezmesi Yapmak İçin Hangi Malzemelere İhtiyaç Vardır?

Zeytin ezmesi için ilk olarak iki yüz mililitre hacme sahip bir su bardağı kadar siyah zeytine ihtiyaç vardır. Ancak bu siyah zeytinlerin tamamının çekirdeği çıkarılmış olmalıdır. Ne de olsa çekirdekli zeytinleri ezmek mümkün olmayacaktır. Akabinde zeytin ezmesine tat katmak maksadı ile bir diş sarımsağa ihtiyaç duyulacaktır. Sarımsak aromasından haz etmeyen ya da zeytin tadını çok daha belirgin hissetmek isteyen kimselerin sarımsağı tarife katmamaları da mümkündür. Sonrasında 4 yemek kaşığı kadar sızma zeytinyağı kullanılacaktır. Zeytinyağının sızma olması önemlidir, zira ancak bu şekilde zeytinin tadı tam olarak korunabilir. Lakin elbette riviera zeytinyağı kullanılması da mümkündür. Tarifi biraz zenginleştirmek adına ise 3 tatlı kaşığı limon suyu kullanılması gerekecektir. Nihayetinde bir çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı kekik, bir çay kaşığı kimyon ve evde bulunuyorsa bir çay kaşığı kişniş kullanılması zeytin ezmesini çok daha lezzetli bir hale getirecektir. Aynı zamanda kekik zeytine çok yakışan bir tat olduğundan dolayı sadece bir çay kaşığı kullanmak ile sınırlı kalınması zorunlu olmayıp daha fazlasının da tarife eklenmesi mümkündür.


Zeytin Ezmesi Nasıl Hazırlanır?

Esas olarak zeytin ezmesini hazırlanışı gibi bir şeyden bahsetmek pek de yerinde olmayacaktır. Zira yapılması icap eden yegane şey tüm malzemeleri bir araya getirip öğütücüden geçirmektir. Akabinde birkaç dakika içerisinde zeytin ezmesi yenmeye hazır hale gelecektir. Şayet tuzsuz zeytin kullanılmış ise tarife bir miktar tuz eklenmesi de mümkün olabilir. Ya da birkaç baharatın tariften çıkarılması, onun yerine zeytin ezmesini tüketecek olan kimselerin damak zevklerine göre farklı baharatların zeytin ezmesi tarifine eklenmesi mümkündür.