Vişneli Detoks Tarifi

Beslenme alışkanlıklarının neden olduğu toksin birikmesinin vücuttan arındırılma işlemine detoks denir. Vücudumuzda biriken toksinler özellikle hayati görevleri olan karaciğer üzerinde ağır tahribata sebep olur. Karaciğer temizliğinin birçok yolu olduğu gibi, son dönemde en sık başvurulan yöntemlerden biri de detoks içeceklerinin tüketilmesi. Nar, salatalık, ıspanak, vişne, üzüm, brokoli gibi yüzlerce sebze ve meyveden detoks içeceği hazırlamak da mümkündür.

Vişnenin Faydaları Nelerdir?

Vişnenin faydaları saymakla bitmez. Uyku problemine iyi gelir, a vitamini ihtiva ettiği için göz sağlığı için kullanılır, sindirim sistemini düzenler, yoğun lif içeriği sayesinde kabızlık probleminin çözülmesine yardımcı olur, içinde yüksek miktarda c vitamini barındırır, metabolizmayı hızlandırır ve dolayısı ile yağ yakışına yardımcı olur. Ayrıca yalnızca vişne meyvesinden değil, vişnenin saplarından da sağlık için faydalanılır.


Vişne Detoksu Nasıl Hazırlanır?

Aslında detoks içeceğinin hazırlanması 5 dakikayı geçmez. 250 gram vişnenin blender veya mutfak robotundan geçirilmesiyle vişne detoksu hazır hale gelmiş olur. Robot ya da blenderı olmayanlar, vişneyi bir tel süzgeçten de geçirerek detoksu hazırlayabilirler. Ancak detoks içeceğinden maksimum fayda sağlamak için soğuk sıkım aletleri kullanmak en doğru yöntem olacaktır. Vişne tek başına kullanabileceği gibi, mevsimine göre çeşitli sebze ya da meyve de eklenerek daha zengin hale getirilebilir. Hatta tarçın, zencefil gibi baharatların eklenmesi metabolizmanın daha da hızlandırılmasını sağlar.

Detoks İçeceği Neden Yapılır?

Detoks içeceklerinin tüketilmesinin başlıca nedeni vücudun yağ yakmasının hızlandırılması olsa da, detokslar aslında vücudun toksinlerden arındırılması işlevi görür. İşlenmiş besinler, hazır gıdalar, trans yağlar (margarin gibi) vücudumuzun gereksiz yere yağ depolamasına, karaciğerin yağlanmasına ve bağışıklık sistemimizin çökmesine neden olur. Bu da hastalıklara çok daha kolay yakalanmamızı sağlar. Gribal enfeksiyonlar, viral hastalıklar, baş ağrıları, sebepsiz yorgunluk ve hatta kronik yorgunluk aslında vücutta toksin birikmesi ile meydana gelir. Üstelik hastalık sürecinin daha zorlu geçmesinin en önemli nedenlerinden biri de budur. Vişne detoksu ile hem vişnenin faydaları daha etkin kullanılır, hem de vücudun zararlı toksinlerden arındırılması sağlanır.

Detoks Ne Kadar Süre Tüketilmelidir?

Detoks içeceklerinin birçok faydası olsa da, uzun süreler tüketilmesi tavsiye edilmez. Örneğin vişne detoksu 3 – 5 gün tüketilebilir. Daha fazla tüketilmesi yağ yakışını hızlandırmak yerine, yağlanma sürecini hızlandıracak ve bir tür iç organ temizliği olan detoks sürecini de olumsuz etkileyecektir. Ayda birkaç günlük detoks içeceği tüketimi yeterlidir.