Üzümlü Marmelat Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?

Üzüm tatlı bir yaz meyvesidir. Kırmızı, siyah ya da beyaz üzüm hem serinlik veriri hem de vücudun şeker ihtiyacını doğal yollardan karşılar. Üzümle yapılan pek çok içecek ve tatlı da bulunur. Özellikle kurutulan üzümlerin keklerde ve kurabiyelerde kullanılması, yiyeceklere farklı bir arma katar. Reçel ve marmelatı ise hem hafif olduğu hem de lezzetli olduğu için sofraların vazgeçilmezidir. Mevsiminde yetişen üzümler ile yapılan bu tatlılar uzun süre de saklanabilir. Genellikle satın alınan marmelatlar koruyucu ve katkı maddeleri içerdiği için uzmanlar tarafından önerilmez. Daha çok evde yapılması önerilen bu tatlıların sağlık açısından da faydaları göz ardı edilemezdir. İşte üzüm marmelatı tarifi ve hazırlanışı.

Üzümlü Marmelat İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilogram kadar çekirdeksiz üzüm
  • 500 kilogram toz şeker
  • 1 su bardağı içme suyu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 orta boy limonun suyu
  • 400 kilogram marmelat şekeri. Eğer bu şeker bulunamaz ise 400 kilogram daha toz şeker kullanılabilir.

Üzümlü Marmelat Hazırlanışı

Öncelikle üzümler salkımlardan tek tek ayrılır ve iyice yıkanır. Ardından derin bir tencereye alınarak üzerine şeker ilave edilir. Üzüm sulu bir meyce olduğu için akşamdan şeker ile bekletmeye gerek yoktur. Yalnızca birkaç saat şeker ve üzümü aynı kapta bekletmek yeterli olacaktır. Bekletilen şekerli üzümün üzerine 1 su bardağı su ilave edilir ve kısık ateşte yanan ocağa alınır. Yaklaşık 30 dakika kadar ocakta pişirilir. Bu esnada oluşan köpükler bırakılmamalıdır.


Takta bir kaşık yardımı ile üzerinden alınmalıdır. Üzümler tamamen erimiş olacaktır. Daha sonra ocağın altı kapatılır ve karışım blender yardımı ile iyice karıştırılır. Daha sonra marmelat şekeri ilave edilir. Eğer marmelat şekeri yok ise normal şeker ilave edilir ve biraz daha kaynatılır. Yaklaşık 25 dakika sonra tereyağı ve limon suyu ilave edilir. Özdeşleşen karışım ocaktan alınır. Eğer saklanacak ise sıcakken kavanoza koyulmalıdır. Ancak hemen tüketilecek ise soğuması beklenebilir.

Her Derde Deva Üzüm

Üzümün tadı kadar faydaları da büyüktür. Tam bir potasyum ve kalsiyum deposu olan üzüm, kemik erimesi riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Astım tedavisi de üzümün faydaları arasında yer almaktadır. Ayrıca asrın hastalığı olan migren krizleri üzüm ile hafifletilebilir. Kabızlık çeken bireyler ve çocuklar için de üzüm müthiş bir çözümdür. Ayrıca üzüm tüketen birinin yorgunluk eşiği de asla düşük olmayacaktır.