Kahvaltı Ağırlıklı Diyet

Bunu daha önceden biliyorsunuz: Kahvaltıda kral, öğle yemeğinde prens ve akşam yemeğinde yoksul olun. Kahvaltı Ağırlıklı Diyet’in temeli budur; her gün Pazar kahvaltısı edin.

Kahvaltı Ağırlıklı Diyet tamamen ne zaman yediğinizle alakalıdır, ne yediğinizle değil. Bu diyet Kahvaltı Ağırlıklı Diyet kitabında Daniela Jakubowicz tarafından anlatılmıştır. Jakubowicz, sabah dokuzdan önce yapılan kahvaltılarda 610 ile 850 kalori arasında yenilmesi vücudunuzun günlük ritmini dengelemesi için metabolizmanın çalışmasını sağlar, diyor. Bu ritim hormonları, vücudunuzun karbonhidratı nasıl kullandığını, proteinleri nasıl enerjiye dönüştürdüğünü ve yağları nasıl etkili bir biçimde yaktığını etkiler diye devam ediyor.


Kahvaltı Ağırlıklı Diyet’te, istediğiniz herhangi bir şeyi yiyebilirsiniz. Dondurma, pizza, kızartılmış tatlı çörekler protein ve lif bakımından zengin yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde, hepsi kahvaltıda tüketilebilir. Jakubowicz planı uygulayın diyor, ve 30 gün içinde en fazla 25 pound kaybedeceksiniz.

Jakubowicz, “doğru besinleri doğru zamanda tükettiğinizde, metabolizmanızı hızlandırırsınız, hissetmeden önce açlığınızı ve iştahınızı bastırır, ve sonuç olarak; kilo verirsiniz,” diyor.Temelde, “turbo hızda” plan, diyeti uygulayanlara kahvaltı için 600 kalori, geri kalan 600 kaloriyi de öğle yemeği ve akşam yemeğinde almak üzere toplam günlük 1200 kalorilik besin tüketimi hakkı veriyor. “Rahat” ve vejetaryen tipleri de ayrıca kitapta belirtilmiştir.

Kahvaltı Ağırlıklı Diyet: Yiyebileceğiniz Yiyecekler

Her güne birçok insan hazırlamak, tüketmek ve oturup yemek için zaman ayırmak için çaba harcayarak kahvaltıyla başlar. Ayrıca tüm gün boyunca sizi hiçbir çeşidi bol kahvaltı tok tutamaz. Kitaba göre doğru miktarda protein, karbonhidrat ve şeker tüketimi önemlidir.

Güne Başlamak için Örnek Bir Kahvaltı Nasıl Hazırlanır?

  • Köy usulü sahanda yumurta; 3 yumurta, 6 gram peynir, 6 gram jambon ve sebze.
  • Krem peynirli yarım İngiliz keki.
  • 16 gram sütle hazırlanmış kahvaltılık gevrek.
  • Çilek püresi.
  • Çikolatalı içi boş brownie.

Aşağıda günlük turbo hızda diyet listesini bulabilirsiniz:

Kahvaltı: 7 porsiyon protein (2 porsiyonu süt ve ürünleri olacak şekilde), 2 porsiyon karbonhidrat, 2 porsiyon yağ ve 1 porsiyon şeker.

Öğle yemeği: 3 porsiyon protein, 3 porsiyon düşük kalorili sebze, 2 porsiyon nişastalı/şekerli sebze, 1 porsiyon meyve.

Akşam yemeği: 0-3 porsiyon protein, limitsiz düşük kalorili sebze, 2 porsiyon nişastalı/şekerli sebze, 2 porsiyon meyve.

Jakubowicz proteinin doymuşluk ve tokluk hissini en iyi yansıtan öğe olmasından dolayı diyetin temel parçası olduğunu söylüyor. Ayrıca karbonhidratların da sabah kahvaltısı için gerekli olduğunu söylüyor. Çünkü sabah 9’dan önce tüketildiğinde vücut tarafından değişik bir biçimde işlenirler, böylece yağ olarak depolanmaktansa enerjiye dönüştürülür diye ekliyor.

Diyet kahvaltıda günlük şeker ihtiyacının giderilmesini sağlar böylece kontrolünüzden çıkmadan önce açlık hissini ortadan kaldırır. Örnek olarak 8 tane fıstık, iki parmak genişliğinde brownie, 6 parça çikolata, 3 zencefilli çörek, 14 jelibon ya da 1/4 fincan şerbet verilebilir.

Kahvaltı Ağırlıklı Diyet: Nasıl Uygulanır?

Yatağınızdan kalktıktan sonra 15 dakika içinde kahvaltıya başlayın, ama kesinlikle sabah 9’dan sonra değil (sonbahar ve kış aylarında 10’dan sonra). Saat 2 gibi öğle yemeğinizi yiyin (sonbahar ve kış aylarında 3 gibi) ve birkaç saat sonra da akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Peki, sabah kalktığınızda aç değilseniz ne olacak? Jakubowicz, diyet planına uymaya başladığınızda birkaç hafta içinde uyum sağlayacağınızı söylüyor.

Jakubowicz, sabahları fazla yemek sizi 14 saate kadar tok tutar ve böylece gün boyunca daha az yemenize yardımcı olur diye devam ediyor. Gün içinde yaşayacağınız açlığı hissetmemek için öğle ve akşam yemeklerini de yemelisiniz.

Turbo hızda diyet planı sizin günlük ihtiyacınızdan daha az kalori içerdiği takdirde, kahvaltıda 3000 kaloriye kadar yiyebilme olanağı sunan özgür planı uygulayabilirsiniz. Jakubowicz’a göre, sabah saat 9’a kadar kahvaltıyı bitirdiğiniz takdirde, bu öğünde çok fazla yemenin herhangi bir sakıncası yok. Özgür diyet planı öğle ve akşam yemeklerinde biraz fazla yağ alma olanağı sunar.

Kahvaltı Ağırlıklı Diyet: Uzmanlar Ne Diyor?

Uzmanlar, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu söylüyor; fakat, bu öğün belirli bir zamanda yenilmemelidir – ayrıca günlük kalori ihtiyacınızın yarısını karşılamasına da gerek yoktur. Amerikan Diyet Bilimleri Kuruluşu sözcüsü Joan Salge Blake, “güne mükemmel bir başlangıç yapmanıza yardım eder böylece kalori alımınız daha iyi olur; ancak, kahvaltıyı saat 9 ya da 10’dan önce yapmanız ya da 600 kalori ile sınırlamanız konusunda bir gereklilik yoktur,” diyor.

Blake sözlerine, her gün sağlıklı bir kahvaltı yapan insanlar günlük kalori alımlarını mükemmel bir şekilde kontrol ederler ve çalışmalar bu insanların kilo problemi olmadığını göstermiştir. Diğer bir yandan, kahvaltıyı atlayanlar ise kilo problemleri yaşarlar ve obezite riski taşırlar, diye devam ediyor. Blake aynı zamanda, günün sonunda alınan toplam kalorinin miktarı ne olursa olsun kilo kontrolünün sağlanabileceğini belirtiyor.

Ayrıca hormonsal ritmin kilo kontrolü üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmaların daha fazla yapılması gerektiğini savunuyor. Yine de ekliyor, “besleyici bir kahvaltının size bir zararı olmaz, özellikle az ya da düşük yağlı protein, tam tahıllı besinler, az miktarda sağlıklı yağ, meyve ve sebze tüketildiğinde çünkü lif, su ve protein size doymadan önce doymuşluk hissi verir.”

Kahvaltı Ağırlıklı Diyet: Önerilen Besinler

Kahvaltı Ağırlıklı Diyet için önemli bir bölümü her gün kahvaltı etmenin altını çiziyor. Fakat, her gün belirli bir saatte yenen büyük bir kahvaltının vücudunuzun besinleri nasıl kullandığına olan etkileri saptayabilmek için daha fazla çalışma yapılmalıdır.

Sabahları çok fazla yiyecek hazırlamak ve bunları yemek birçok insan için sorun olabilir. Ama, bol çeşitli kahvaltıyı seviyorsanız, günlük kalori ihtiyacınızın yarısını kahvaltıda almak gün boyu iç kazıntısı ve açlık hissini hissetmemeniz için size yardımcı olabilir.

Günlük 1200 kaloriden oluşan Kahvaltı Ağırlıklı Diyet ile kilo vermek şansınız var, özellikle fiziksel olarak da aktifseniz. Fakat, günlük 3000 kalori almanıza izin veren özgür planda kilo vermek birçok insan için mümkün olmayacaktır.