Diyette Kuru Meyve Yenmeli mi?

Fazla kilolar çoğu insanın ortak sorunudur. Kimi zaman yanlış beslenme, kimi zaman aşırı stres, kimi zaman uyku sorunu kilo almayı tetikleyici unsurlardır. Alınan fazla kilolar da başta pek çok sağlık sorunu olmak üzere; estetik kaygı, özgüvensizlik ve buna bağlı gelişen asosyallik gibi psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Peki, fazla kilolardan kurtulmak mümkün müdür? Mümkünse nasıl başarılır?

Kalıcı Şekilde Kilo Vermenin İpuçları

Öncelikle az ya da çok kilo vermek için mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekir. Aksi halde kilo kaybetmek sağlık sorununa bir yenisinin eklenmesine neden olabilir. Doğru kilo kaybı için vücuttan fazla yağın atılması gerekir. Bunun için uyulması gereken bazı temel kurallar vardır. Öncelikle hareket seviyesini artırmak ve vücudun ısınmasını sağlamak gerekir. Bunun başlıca yolu elbette spor yapmaktır. En basit seviye olan yürüyüşten başlayarak, süreç gelişip fazla yağlardan uzaklaştıkça vücudun şekillenmesini sağlamak için fitness ve kardio yapılabilir. Ama elbette bu sportif yaşam doğru beslenme ile desteklenmelidir.


Öncelikle şeker, tuz ve beyaz un tamamen uzaklaşmak gereken üç madde olarak karşımıza çıkar. Diyet döneminde, diyetisyenin de tavsiyesi ile karbonhidrat tüketimi en aza inmeli, protein ve lif ağırlıklı beslenme söz konusu olmalıdır. Ayrıca her gün bol su tüketmeye önem vermek gerekir.

Peki şekere ihtiyaç duyulduğunda ya da vücudun normal şeker ihtiyacını karşılamak söz konusu olduğunda nasıl beslenmeliyiz? İşte bu noktada devreye kuru meyveler girer. Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir gibi her türden kuru meyve vücudun şeker ihtiyacını karşıladığı gibi öğünler arasında düşen enerjiyi toparlamak için oldukça elverişlidir. Bir fincan bitki çayının yanında tüketilecek birkaç kuru meyve hem enerjiyi artırır hem de tokluk hissi vererek vücut direncini sağlar.

Kuru Meyvenin Diğer Faydaları

Kuru meyvenin faydaları yalnızca diyet sırasında kendini göstermez. Bunun dışında kansızlığa, demir oranının düşüklüğüne, göz ve cilt sağlığına, lohusalarda anne sütünün artmasına, kemik erimesine, sindirim sorunlarına, kalp ve damar sorunlarına karşı da oldukça etkilidir. Kuru meyve özellikle kış aylarında tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve nezle, grip gibi soğuk algınlığına bağlı oluşan hastalıklara karşı da bağışıklık oluşturur. Eğer virüs sisteme işlemişse de virüse hızla etki edip vücudun sağlığına kavuşmasına yardım eder.

Ne Kadar Tüketilmeli?

Kuru meyve sonuçta belli bir oranda şeker içerir. Bu açıdan diyet sırasında bile dozunda tüketmek gerekir. Ara öğünlerde, 1 fincan bitki çayının yanında 2-3 adet kuru kayısı ya da 4- 5 tane siyah üzüm kurusu tüketilebilir. Alternatif olarak bu meyveler 1 kase yoğurdun içinde biraz da yulaf eklenerek de tüketilebilir. Her iki seçenek de ara öğün saatlerinde tokluk ve enerji hissetmek için makul olacaktır.