Armut Ağacı Hasadı ve Diğer Tüm Detayları

Armut ağacı hasadı için kesin bir tarih verilmesi doğru olmamakla birlikte, armut ağacı için farklı hasat zamanlarına rastlamak mümkündür. Armut ağacının hasat zamanının belirlenmesi için meyvenin dal üzerindeki kopma durumu, armut meyvesinin kabuğunun rengi, meyve etinin sertliği, son hasat süresi, çiçeklenme durumu ve meyvenin suda erime miktarı gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.

Armut Ağacı Hasadı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bazı armut meyvelerinin yazlık çeşitlerinin çok erken olgunlaştıkları görülürken, meyveler yeme olgunluğuna eriştiklerinde hasat edildiklerinden söz edilebilir. Armut ağacı hasat zamanı için meyve olgunluğu iyi gözlenmelidir. Yeme olumu olarak nitelendirilen evreye gelen armutlar hasat edildikten hemen sonra satışa sunulurken, kışlık ve güzlük çeşitler ise ağaçtan toplandıktan bir süre sonra olgunlaştırma odasında bekletildikten sonra satışa sunulabilir.


  • Haziran güzeli armut çeşidi için hasat zamanı Haziran ayının son haftası ile Temmuz ayının ilk iki haftası arasıdır.
  • Akça armudu hasadı için Temmuz ayının ilk iki haftası işaret edilir.
  • Ülkemizde satışı oldukça fazla olan Santa Maria armudu için hasat zamanı Ağustos ayı, Williams armudu için Ağustos sonu, Deveci armudu için de Ekim ayında hasat yapılır.

Armut ile Diğer Meyve Ağaçlarının Hasadı Arasında Fark Var mı?

Tüm meyve ağaçlarının hasat zamanları tabi ki farklılıklar içermektedir. Armut ağacı hasadı Haziran ayında başlayarak armudun cinsine göre Ekim ayına kadar yapılabilirken, birçok meyvede böyle uzun bir hasat periyodu söz konusu değildir.

Armut Ağacı Hasadı Yaparken Bunlara Dikkat!

Armut ağacı hasadı yapılırken en önemli husus hasat yapılırken ağacın dallarına zarar verilmeden oldukça dikkatli bir şekilde toplanmasının sağlanmasıdır. Ortalama bir armut ağacının hasadı bir mevsimde en az üç kez yapılabilirken, meyvenin verimi ve kalitesi ağacın bakımıyla da doğru orantılıdır. Armut ağacı hasadı meyvelerin yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra yapılmalı, yazlık armut çeşitleri hasadının sabah erken saatlerde, kışlık armut çeşitlerindeki hasadın ise de meyvenin üzerindeki çiğ hemen kuruduktan sonra yapılması en sağlıklı olanıdır. Hasat sırasında hasır sepetlerin kullanılarak, sepetin içine koyulan armutların berelenmemesi içi de oldukça dikkatli olunmalıdır.