Lezzetli Reçeller Nasıl Yapılır, Nasıl Saklanır?

Bu yazıda kahvaltı sofralarının ve beş çaylarının vazgeçilmezi reçelleri yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar ve hazırlanan muhteşem reçellerin nasıl muhafaza edileceği bahsi ele alınacaktır.

Lezzetli Reçeller Nasıl Yapılır?

En güzel reçelleri yapmak için öncelikle malzeme seçimine dikkat etmek gerekecektir. Organik, kirlerinden arındırılmış, taze bitkilerin reçele kattığı tadı kimse yadsıyamaz. „Bitkilerden kasıt çok geniş anlanabilir: nane, ceviz, çilek, ayva, karpuz, gül, limon, şeftali, portakal, kayısı, üzüm vs. Çoğu kişinin dikkat etmediği bir husus ancak güzel reçel elde etme konusunda önem arz eden bir diğer konu kavanoz seçimi. Kavanozlar mutlaka küçük, cam ve çelik kapaklı olmalı.


Yine çoğu kişinin gözünden kaçan bir husus reçel yapımında ortaya çıkıyor. İçme suyu ve musluk suyu ayrımı. Gerçekten güzel bir reçel elde etmek isteniyorsa içme suyu tercih edilmeli. Kirecinden ve klorundan arındırılmış bir su elbette musluk suyundan daha verimli olacaktır. Reçelde limon veya limon tuzu kullanılmalı mı? Reçelin şekerlenmesini ve bozulmasını önleme açısından önemli bir noktadır. Kullanımı tavsiye edilir.

Yapılan Lezzetli Reçeller Nasıl Saklanır?

Kuru ve serin yerde muhafaza edilen reçeller sekiz aydan on aya kadar şekerlenmeden özünü koruyabiliyor. Reçellerin ağzı kapatılırken mutlaka kapak sıkıca kapatılmalı. Reçel hava almamalı. Üstüne de pamuklu bir bezle ip geçirilebilir. Kavanoza konan sıcak reçel soğuyana kadar bekletilmeli, sonra ters çevrilmeli. Buzdolabında saklanan reçeller uzun süre geçmeden donacaktır. Bu da bir süre sonra kristalleşmeye yol açacaktır. Bu yüzden soğuk yerler reçel saklamak için uygun değildir. Ortamın kuru ve loş olması yeterli olacaktır. Sayılan hususlara dikkat edilmediği taktirde kristalleşme, köpürme gibi sorunlar ortaya çıkacaktır.